Väčšina zamestnancov Chemlonu si bola vyzdvihnúť zálohy

23.10.2009 Humenné

Humenné 23. októbra (TASR) - Väčšina zo zamestnancov Chemlonu Humenné si počas dvoch dní prebrala osobne zálohy za septembrové výplaty.
Hotovosť sa vyplácala od štvrtka 22. októbra do poludnia dnešného dňa. Pre TASR to dnes potvrdila vedúca odborov pri a.s. Chemlon, Mária Cáriková.
\"Ľudia boli o tomto vyplácaní upovedomení, takže iba piati zamestnanci po zálohy neprišli, \" informovala Cáriková. Vedúca odborov zároveň konštatovala, že ak sa situácia do pondelka (26.10. ) budúceho týždňa v podniku nevyjasní, po dohode s právnikom podajú zamestnanci na závod trestné oznámenie pre nevyplatené mzdy. Cáriková sa vyjadrila aj k téme nevyplatených energií, ktoré sa spoločnosti Chemlon a Chemes rozhodli po rokovaní v utorok 20. októbra riešiť. Podľa jej slov predseda predstavenstva chemlonského závodu Eugen Bekéni rokuje s ostatnými akcionármi o protinávrhu, ktorý dostal od dodávateľa energií spoločnosti Chemes. Začiatkom budúceho týždňa by mal informovať odbory, či tento návrh akcionári akceptovali alebo nie.
Spoločnosť Chemes, a. s. , evidovala rast pohľadávok voči výrobcovi umelých vlákien Chemlonu Humenné na úroveň viac ako štyroch až piatich mesačných dodávok energií a služieb. Preto veriteľ pristúpil k radikálnejšiemu kroku a 12. októbra v poobedňajších hodinách odstavil závodu dodávku energií. Situácia sa čiastočne zmenila v utorok 20. októbra, kedy sa obe strany stretli a dohodli, že budú o probléme rokovať. Spoločnosť Chemes zaslala na základe návrhu riešenia neuhradených energií zo strany zástupcov Chemlonu protinávrh. Dodávateľ energií v ňom žiada, aby Chemlon nezvyšoval súčasný stav pohľadávok a v pravidelných týždenných platbách uhrádzal spotrebované energie. Tie chce mať Chemes v rámci mesačnej spotreby vysporiadané, pretože súčasná výška pohľadávok je podľa slov vedenia podniku už neprimerane vysoká. Zároveň žiadajú, aby sa v tomto roku začali riešiť aj staré pohľadávky, ktoré sú po lehote splatnosti.
V prípade ukončenia výroby textilných vlákien by v spoločnosti Chemlon prišlo o prácu 308 zamestnancov. Jediným akcionárom Chemlonu, a. s. , Humenné je a. s. Assets Management. Tá 28. júla tohto roka prevzala 92,01-% podiel na základnom imaní spoločnosti Chemlon od spoločnosti SLAVIA CAPITAL Holding Ltd. , pričom akvizíciu 100-% podielu zavŕšila koncom augusta. Predchádzajúcim majiteľom spoločnosti bola skupina Nylstar, ktorá sa sama ocitla v problémoch a aj v tejto súvislosti skončila jej prevádzka v Humennom v reštrukturalizácii.
 

Vyberte región